I ve II. Kademe Eğitim Belgesi Nasıl Alınır

Zorunlu eğitim çağı dışında kalmış kişilere yönelik 1980 yılından itibaren “I ve II. Kademe” olmak üzere iki aşamalı olarak eğitim uygulanmaya başlanmıştır.

I. Kademe Okuma Yazma Öğretimi ve Temel Eğitim Programı ilkokulların 1 ve 2. sınıfları;
II. Kademe Eğitimi Programı ise 3 ve 4. sınıfları kapsamaktadır.

I ve II. Kademe eğitim kursları ücretsizdir. Katılanlara, MEB tarafından, bastırılan eğitim malzemeleri halk eğitimi merkezleri tarafından ücretsiz olarak verilir. Kurslara katılmak için en yakın halk eğitimi merkezine başvuru yeterlidir. Halk eğitimi merkezleri bünyesinde okuma-yazma kursları iki kademeli olarak düzenlenmektedir.

Yetişkinler II. Kademe Temel Eğitim Programı’nın amacı temel düzeyde okuma yazma bilen yetişkinlere; ilkokul düzeyinde eğitim öğretim ile bir üst öğrenime devam edebilecek bilgi, beceri ve tutumları kazandırmaktır.

I. ve II. Kademe Seviye Tespit Sınavları, Halk Eğitimi Merkezlerince oluşturulan komisyon tarafından yapılır.
I. ve II. Kademe Seviye Tespit Sınavları, başvuran katılımcı sayısına bakılmaksızın, tek kişinin talebi üzerine de yapılabilir.

I. ve II. Kademe Seviye Tespit Sınavlarında, sınav sorularının hazırlanması, sınavların yapılması, yazılı ve sözlü değerlendirilmesi Halk Eğitimi Merkezlerince kurulan komisyon tarafından gerçekleştirilir. Sınavlarda başarılı olmak için en az 45 puan almak gerekir.

I. Kademe okuma yazma yazılı sınavından ve pratik sınavından en az 45 puan alınması gerekir.

II. Kademe Türkçe, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Matematik derslerinin hepsinden en az 45 puan alınması gerekir. Bu koşulları sağlayan kişiler I ve II. Kademe Eğitim Belgelerini alarak ilkokul düzeyinde mezun olurlar ve açıköğretim ortaokuluna kayıt yaptırabilirler.


Sorular ve Cevaplar

  1. 2 kademe yanı ılk okul 5 terkım sınavlara nasıl calıcam yardımcı olurmusunuz

    Cevap: Yardımcı kitaplardan ve youtube.com/@SINIFCININGUNLUGU/playlists bu tip youtube kanallarından faydalanabilirsiniz.

  2. Ben bugün Halk eğitime gittim bir kitap verdi 2 kademe için çalışmam gerekiyor saatlerdir okuyorum hiçbir şey anlamadım nasıl sınava geçeceğim

  3. Merhabalar ben 1kademeli Sınaf dan geçtim şimdi ikincisi olcak onunda geçersem ilk okul mezunumu sayılıyor anlamadım tm olarak

  4. İlk okul 3. sınıftan terk olarak sınava girdim ama hiç çalışmadım doğrudan sınav oldum ve geçemedim bu kademelere kaç kayıt hakkımız var?

    Cevap:
    Sınava katılarak başarısız olanlara, 2 yıllık süre içerisinde 3 kez sınava katılma hakkı tanınır. Yine başarısız olunursa düzeyine uygun yetişkin okuma yazma kurslarına yönlendirilir.

  5. Annem ilkokulu bitirmiş okuma yazması var ama diploması elimizde yok, sadece 5. sınıf karnesi elimizde var. 2. kademe kursa gitmesine gerek var mı? Karnesini diplomaya çevirebilir miyiz ? 1983 yılına ait 5.sınıf karnesi.

    Cevap:
    Mezun olduğu okulun müdürlüğüne bir dilekçe ile başvuru yapılınca kendisine onaylı Diploma Kayıt Örneği EK-14 belgesi verilir. Bu belgeyi alarak ortaokula kaydını yaptırabilir. Çeşitli nedenlerle okul kayıtları ortadan kalkmış ise, 5. sınıf karnesini göstererek belgesini alabilir. Bu belgeyi alınca 2. kademe kursa gitmesine gerek yok doğrudan ortaokula kaydı yapılır.

    Eğer okulu kapanmışsa İl Milli Eğitim Müdürlüğünden belgeyi alabilir.

  6. 1 sınıf terk okur yazar sertifikam var nasıl kayıt yapabilirm?

    Adresinize en yakın Halk eğitim merkezine giderek kayıt yaptırabilirsiniz.

    Halk Eğitim Merkezleri ve Telefon Numaralarına MEB’in bu internet adresinden ulaşabilirsiniz:
    aio.meb.gov.tr/html_files/hem_iletisim.html

  7. Hangi sorular çıkacak acaba ona göre çalışalım biraz?

    Cevap: I.Kademe: Okuma Yazma Teorik ve pratik sınavı (Yazı Yazma, Aritmetik İşlem Yapma, Okuma, Anlama ve Anlatma)
    II.Kademe: Türkçe, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Matematik

  8. 14 yaşında kızım 22 Şubat 2023’te bireysel okuryazarlık 1 sınavına girdi sonucu e-devlet’ten bakacaksınız dediler. Erken sonuçlanır dediler ama sonuçlar görünmüyor. Kendi e-devletimden bakıyorum böyle bir kayıt bulunmamaktadır diyor acaba ne yapmak gerekiyor bir bilginiz var mı?

    Cevap: 16 yaşından küçük olan çocuklara edevlet hizmeti verilmiyor, bunun yerine kendi edevlet hesabınızdan bakabiliyorsunuz. 444 0 632 numaralı telefondan Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezini arayıp bilgi alabilirsiniz.

  9. Daha önce sınava girdim ve kaybettim bana hiç bilmediğim sorular çıktı ve ilkokul 4 terk biriyim nelere çalışmam gerekiyor yani hangisi site veya hangi kitaplar?

    Cevap: Ders anlatım videolarına bu adresten ulaşabilirsiniz:
    trtizle.com/sinif4?season=2020

  10. İknci kademe sınav süresi ne kadar öğrene bilirmiyim? 100 tane soru soruyor süre ne kadar olmali?

    Cevap:
    2 oturumdan oluşan sınavlarda 3’er dersten sorular çıkmaktadır. Her ders için 20 soru bulunmaktadır ve 150 dakika süre verilir.

  11. 5. sınıf diploma yerine geçermi?

    Cevap: Hayır ama Halk eğitim merkezine başvurursanız diplomaya dönüştürebilirsiniz.

Soru Sorun

ll kademe okuma yazma ne zaman