Çocuklarda Okul Stresi Neden Kaynaklanır

İlkokula yeni başlayan bazı çocuklar çok fazla gözyaşı döker. İlk gün her zaman ağlayan birkaç çocuk olur. Bu son derece normal bir tepkidir. Okulun ilk günü çocuğun anne ve babadan ayrılırken güçlük çekmesi, daha sonraki psikolojik ve eğitimsel gelişimiyle ilişkili değildir.

Yeni okula başlayan ya da sınıf geçen çocuklar, sürekli okula gitmek istemiyorsa okul sendromu yaşıyor olabilir. Çocuklar tatilden dönünce okul için kendilerini hazır hissetmezler.

Okul fobisi yaşayan çocuklar okula başlamadan önce çok istekli görünseler bile okula başlama zamanı gelince bu istekleri azalır ve okula gitmek istemezler. Çocuklarda okulda oluşan yoğun sıkıntı ve huzursuzluk hissi nedeniyle okula gitmek istememe ve okulda yalnız kalamama durumuna okul korkusu ya da okul fobisi denilmektedir. Bu durum okula gidişin ilk günlerinde ortaya çıkabildiği gibi herhangi bir zamanda da sonradan ortaya çıkabilir.

Ebeveynler okul için evden çıktığında, çocuğa karşı sakin görünmeli, gerginlikten uzak ve mutlu görünmeye çalışılmalı. Araştırmalar, her 5 ilkokul çocuğundan 4’ünün okulun ilk günü sınıfta gerginlik yaşadığını gösteriyor.

Veli çocuğunu okula bıraktığında, çocuk tedirgin görünmeye başlarsa, ona kendini iyi hissedeceğini, her şeyin yolunda gideceği anımsatılmalı. Diğer çocukların dostça davranacaklarını, öğretmenin onun kendi sınıfında olmasını sabırsızlıkla beklediği söylenmeli ve dersler biter bitmez onu almaya geleceği ya da servis aracına bindirileceği özellikle belirtilmeli. Çocuğun endişe ve sıkıntısını artıracağı için veli kaygılandığını ve üzüldüğünü belli etmemeye çalışmalı.

Özellikle aşırı koruyucu ailelerde büyüyen tek çocukla, okulöncesi eğitimi görmemiş olan çocukların okula başlama dönemindeki uyum süreleri uzamaktadır.

Çocuk eve gelince okulda yaşadıklarıyla ilgili konuşulmalı. Her okul dönüşü eğer isterse olan biten her şeyi anlatmasına izin verilmeli. Bu durum, çocuğun okul yaşamına duyduğu ilgiyi pekiştirmek için en iyi yoldur ve okula karşı duyması gereken hevesin, öğrenme isteğinin gelişmesine yardımcı olur.

Çocuğun giysileriyle, çantasının önceden hazırlanmış olması, ertesi sabahın telaşlı geçmesini önler. Çocuk birkaç hafta içinde bu düzene yavaş yavaş uyum sağlayacaktır ve zamanla, sabahları onu okula hazırlarken daha az zaman harcanır. Uyandığında yorgun olmaması için, yeterince erken yatmalı. Erken uyandığı sürece sabah hazırlıkları gerginlikten uzak olacaktır.


Soru Sorun