Zorunlu eğitimden geçmişte faydalanamamış her yaştan vatandaşlar bu eğitim eksikliklerini daha sonraki yaşlarda tamamlayabiliyor.
Hiç okuma yazma bilmeyen vatandaşlar Halk Eğitim merkezlerinde I.Kademe ve II.Kademe Okuma Yazma Kursları alabiliyor. Bu kursları tamamlayan kişilere Yetişkinler Eğitimi İkinci Kademe Başarı Belgesi veriliyor ve bu belge ilkokul mezuniyetine denk oluyor. Belgeyi alanlar Açık Öğretim Orta okuluna kayıt yaptırabiliyor. Açık Öğretim Orta okulu mezunlarıda Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptırabiliyor. Ayrıntılı bilgileri 444 0 632 Milli Eğitim Bakanlığı bilgilendirme servisinden öğrenebilirsiniz.
Açık Öğretim İlkokulu Hakkında Bilgi
Yoğunlaştırılmış Temel Düzey Okuma Yazma Eğitimi Kursuna zorunlu ilköğretim çağı dışında kalmış 14 yaşını bitiren okuma-yazma bilmeyenler katılabilir.
Halk eğitimi merkezi müdürlüklerinde açılan Yetişkinler Okuma Yazma Eğitimi Kurslarına kayıt olmak için herhangi bir ücret alınmaz. Kayıt için nüfus cüzdanı, varsa ilkokuldan ayrılmış olduğu sınıfı gösteren öğrenim belgesi yeterlidir. Kayıt için adresinize en yakın halk eğitimi merkezi müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Kurs açılması için katılımcı sayısı şartı yoktur (Bir kişi bile başvursa kurs açılır).
Haftalık ders saati halk eğitim merkezi müdürlüklerince kurum olanakları, ders ücreti yönetmeliği ve kursiyerlerin istekleri göz önünde tutularak belirlenmektedir. Yoğunlaştırılmış Temel Düzey Okuma Yazma Eğitimi Kursunun süresi 80-120 ders saati arasındadır.
Yoğunlaştırılmış Temel Düzey Okuma Yazma Eğitimi Kursunu başarı ile bitiren yetişkinlere verilen belgeye “Okur Yazarlık Belgesi” denir. Okur Yazarlık Belgesi olanlar II. Kademe Okuma Yazma Eğitimi Kurslarına katılmaya hak kazanırlar.
Okuma yazma bilenler, halk eğitimi merkezlerine başvurdukları takdirde oluşturulacak bir komisyon tarafından I. Kademe Seviye Tespit sınavına alınırlar. Başarılı olanlara Okur Yazarlık Belgesi düzenlenir. Okur Yazarlık Belgesine sahip olanlar II. Kademe Kurslara katılmaya hak kazanırlar.
Yetişkinler II. Kademe Okuma Yazma Eğitimi Kursuna Okur Yazarlık Belgesi olan, okuma yazma bilen ve ilkokulu 3 veya 4. sınıfta terk etmiş, ilkokul diploması olmayan 14 yaşını bitiren zorunlu ilköğrenim çağı dışına çıkmış kişiler katılabilir.
Yetişkinler II. Kademe Okuma Yazma Eğitimi Kursunun süresi ise 180 ders saatidir.
Okur Yazarlık Belgesi ya da İlkokulu 3 veya 4. Sınıftan ayrılmış olduğunu gösteren öğrenim belgesi olan, zorunlu ilköğrenim çağı dışına çıkmış (14 yaşını bitirmiş olanlar) II. Kademe Seviye Tespit sınavına başvurabilirler.
Sınav Halk Eğitimi Merkezlerince oluşturulan komisyon tarafından yapılır ve başvuran kişi sayısına bakılmaksızın, tek kişinin talebi üzerine de yapılabilir. İlgili konulardan en az 100 üzerinden 45 alanlar başarılı olur. Sınava katılarak başarısız olanlara, iki yıllık süre içerisinde 3 kez sınava girme hakkı tanınır. Üç hakkında da başarısız olması durumunda düzeyine uygun yetişkin okuma yazma kurslarına yönlendirilir.
Bu sınavı başarı ile geçen yetişkinlere II. Kademe Eğitimi Başarı Belgesi verilir. Bu belge ilkokul eğitimine denk sayılır. Ayrıca; bu belgeye sahip olanlar Açık Öğretim Orta Okuluna ve ehliyet alabilmek için sürücü kurslarına kayıt yaptırabilirler.
EBA Stüdyolarında çekimi yapılan Yoğunlaştırılmış Temel Düzey Okuma Yazma Eğitimine ilişkin ders videoları www.eba.gov.tr/videoizle/hbotv-yogunlastirilmis-temel-duzel-okuma-yazma İnternet adresinden yayımlanmaktadır.
Açık Öğretim Ortaokulu’na kimler başvurabilir?
Yetişkinler Eğitimi İkinci Kademe Başarı Belgesi veya yetiştirici ve tamamlayıcı temel Eğitim-B kurs belgesi olanlar
MEB Örgün eğitim kurumları için her yıl belirlenen eğitim-öğretim yılının başlangıç tarihi, Açık Öğretim Ortaokuluna ilk kayıtlarda aranacak yaş sınırını belirler. Eğitim-öğretim yılı başlangıç tarihi itibarı ile 14 yaşından gün alanlar ilk kayıt başvurusunda bulunabilir ancak;
İl veya İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurul Kararı belgesinde Açık Öğretim Ortaokuluna gidebilir kararı olanlardan; Islah evinde kalanlar, Tutuklu veya hükümlü olanlar, Yurt Dışı Programlarına kayıt yaptıranlar(Yurtdışı programına kayıt yaptırıp, daha sonra Türkiye programına geçmek isteyenlerde mecburi öğrenim çağı dışına çıkmış olma şartı aranır), yaş sınırı aranmadan ilk kayıt başvurusunda bulunabilir.
İlkokul mezunları ve 4. sınıfı bitirmiş olanlar
İlköğretim okullarının 5, 6, 7, veya 8. sınıfından ayrılanlar
Ortaokulu terk edenler veya ortaokulu dışardan bitirme sınavına başvurup mezun olamayanlar
Yurt dışında öğrenim görüp en az ilkokul 4. sınıfı bitirenler
Açık Öğretim Ortaokulu’na başvurabilir.
Açık Öğretim Ortaokulu’na,
5. Sınıftan başlayan bir öğrenci en erken 4 dönem sonunda (yaklaşık 1,5 yılda)
6. sınıftan başlayan bir öğrenci en erken 3 dönem sonunda (yaklaşık 1 yılda)
7. sınıftan başlayan bir öğrenci en erken 2 dönem sonunda (yaklaşık 8 ayda)
8. Sınıftan başlayan bir öğrenci en erken 1 dönem sonunda (yaklaşık 4 ayda) mezun olabilir.
İlkokul, Ortaokul, İlköğretim Kayıp Diploma Nasıl Çıkartılır
İlkokul, ortaokul, ilköğretim okulunu 2012 yılından önce bitiren ve zamanında okuldan diplomasını alamayan veya kaybedenler, okul müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurur. Okul müdürlüğünce, kayıtlara göre dilekçe sahibinin aldığı belge ve diploma ile başka bir okula yazılmadığı belirlendikten sonra, dilekçenin altına veya arkasına, onaylı Diploma Kayıt Örneği EK-14 verilir. Aldığı bu belgeyi kaybedene, aynı yöntemle yeniden belge verilir.
Çeşitli nedenlerle okul kayıtlarının yok olması hâlinde, belgesini kaybedene öğrenim durumunu kanıtlaması şartıyla Kayıtları Yok Olanlara Verilecek Belge Örneği EK-15 düzenlenir.
e-Okul sisteminde kaydı bulunanlardan öğrenim belgesi veya diplomasını kaybedene e-Okul sistemi üzerinden onaylı belge verilir.
Okulu kapananlar İl Milli Eğitim Müdürlüğüne başvurarak alabilir.
Ayrıntılı bilgiler ve kayıtlar için Milli Eğitim Bakanlığının aşağıdaki resmi sitelerine bakabilirsiniz.
Halk Eğitim Merkezleri ve Telefon Numaraları
aio.meb.gov.tr/html_files/hem_iletisim.html
İstanbul Halk Eğitim Merkezleri (MEB Açıköğretim İlk Okulu)
www.meb.gov.tr/baglantilar/okullar/index.php?ILKODU=34
MEB Açıköğretim Orta Okulu
aio.meb.gov.tr/
MEB Açıköğretim Lisesi
www.aol.meb.gov.tr/
Merhabalar, ortaokul terk biri için nasıl başvuru yapabiliriz? Tarihin 20 mart olduğunu gördüm, yarın başvuru yapmak mümkün müdür?
Cevap:
MEB ilk kayıt ve kayıt yenileme işlemlerini 3 Nisan 2023 tarihi mesai bitimine kadar uzatıldığını açıkladı. Başvuran kişinin adresine en yakın Halk Eğitim Merkezine gidilerek yarın başvuru yapılabilir.
Tüm yapılması gerekenler bu ilk kayıt kılavuzunda anlatılıyor bu bağlantıdaki dosyadan hangi işlemlerin yapılacağına bakabilirsiniz:
https://aio.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2023_01/13110453_7.1AcYk_OYretim_Ortaokulu_2022-2023_II._DONEM_YLK_KAYIT_KILAVUZU.pdf
Ben hiç okumadım nasıl başlamalıyım? ve liseyi bitirmek ne kadar sürer?
Cevap: Kayıtlar devam ediyor öncelikle adresinize en yakın Halk Eğitim merkezine giderek kayıt yaptırmanız gerekiyor.
Bitirme süresi başarı durumunuza göre değişiklik gösterebilir ama en erken liseyi 2 yılda bitirebilirisiniz.
Halk Eğitim Merkezleri ve Telefon Numaralarına MEB’in bu internet adresinden ulaşabilirsiniz:
aio.meb.gov.tr/html_files/hem_iletisim.html
Ben ilkokul 4 üncü sınıftan terkim diplomam yok yaşım 44 diploma istiyorum ne yapabilirim lütfen yardımcı olurmusunuz?
Cevap:
İlkokul 4. Sınıftan ayrılmış olduğunuzu gösteren öğrenim belgesi ile 20 Mart tarihine kadar adresinize en yakın halk eğitim merkezine giderek kayıt yaptırmanız gerekiyor.
İlkokul 4. Sınıftan ayrılmış olduğunuzu gösteren öğrenim belgesi ile II. Kademe Seviye Tespit sınavına girebilirsiniz. Bu sınavı geçen yetişkinlere II. Kademe Eğitimi Başarı Belgesi verilir. Bu belge ilkokul diplomasına denktir ve bu belgeyle Açık Öğretim Orta Okuluna kayıt yapılır.
Aşağıdaki site bağlantısında Halk Eğitimi Merkezi adres ve telefonları yer almaktadır:
aio.meb.gov.tr/html_files/hem_iletisim.html
Orta okuldan nasıl başlayabilirim? Dışarıdan nasıl ders çalışabiliriz?
Cevap:
Adresinize en yakın Halk Eğitim Merkezine giderek kayıt yaptırmanız gerekiyor. Kayıt sonrası gerekli eğitim içerikleri verilmektedir. Uydu ve internet üzerinden dersleri veren EBA TV’yi takip ederek dersleri istediğiniz zaman izleyerek çalışabilirsiniz. eba.gov.tr
Merhaba, ben liseyi 2006 yılında bitirdim fakat alttan dersim olduğu için lise diplomamı alamadım. Bana hangi okuldan mezunsun diye sorulduğunda, “ortaokul mezunuyum mu demeyelim, yoksa lise terk mi demeliyim?
Cevap:
Lise son terk demelisiniz. Açıköğretim yoluyla eksik dersleri tamamlayıp Lise diplomasını alabilirsiniz. Ayrıca geçtiğimiz yıl MEB yaş şartı aramadan liseyi terk etmiş olanlara bir hak tanımış ve diploma imkanı sağlamıştı.
Ben ortaokulda bırakmak zorunda kaldım okumak istiyorum ne kadar sürede ortaokul ve liseyi bitirebilirim yardımcı olabilirmisiniz?
Cevap:
Başarı durumunuza göre değişebilir ama ortaokul yaklaşık 1,5 yılda Lise ise 2 yılda bitirilebilir.
Merhaba kızım 2009 doğumlu ve sadece ilk okul 1’i bitirmiş okuma yazması var açık oğretime başvura bilirmiyiz acaba ve ne zaman başvurmamız gerek lütfen bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler
Cevap:
Henüz başvuramaz, Eğitim-öğretim yılı başlangıç tarihi itibari ile 14 yaşını bitirip 15 yaşından gün alınca başvurabilir. Halk Eğitim Merkezlerine giderek kayıt yaptırabilirsiniz. Okuma yazma bildiği için okuma yazma sınavına girerek ilkokul 1 ve 2. sınıfa denk olan belgeyi aldıktan sonra II. Kademe Okuma Yazma Eğitimi Kurslarına katılmaya hak kazanır.
Ailevi sorunlar yüzünden ilk okul 3. sınıfta eğitimimi bıraktım. 18 yaşıma geldigimde ehliyet için halk eğitim merkezine kayıt yaptırdım ve ilk okula denk diploma yerine geçen belgemle ehliyeti aldım ama daha sonra verilen evrakı kaybettim. 2008 öncesi olduğu için şimdi milli egitim ve halk egitim merkezinde, e-devlette bile mezuniyetim görünmüyor. Böyle olduğu için halk egitim merkezi, milli egitime git diyor milli egitim de halk egitime git diyor ne yapacagımı şaşırdım. Yarım bıraktığım okula gittim 3. sınıftan tastikname verdi ama o işe yaramıyor, ortaokula kaydolamıyorum, yardımcı olursanız sevinirim.
Cevap:
Öncelikle 444 0 632 numaralı telefondan Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi, MEB Bilgi Edinme kanalına başvurmalısınız. İşlem yapılamaması durumunda ise; durumunuzu anlatan bir dilekçeyi ve T.C. kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı fotokopisini tek sayfada olacak şekilde,
0 312 213 01 73 telefon numarasına faks ya da e-posta adresine göndermeniz gerekmektedir. Sürücü belgenizi mutlaka belirtin. Sürücü belgesini alırken verdiğiniz evraklar Nüfus Müdürlüğüne gönderildiği için MEB oradan talep ederse belgenize ulaşılabilir.
Dışarıdan ortaokulu nasıl bitirebilirim? Bitirebilirmiyim? kaç yıl sürer? Yaş 51
Cevap:
Adresinize en yakın halk eğitimi merkezi müdürlüğüne giderek kayıt yaptırmanız gerekir. Süre başarı durumunuza göre değişiklik gösterebilir ama ortaokulu en erken 1 yılda Açıköğretim Lisesini ise 2 yılda tamamlayabilirsiniz.
49 yaşındayım dışarıdan ortaokul ve lise öğrenimimi tamalaybilirmiyim? Ne kadar sürer? Yardımcı olabilirmisiniz?
Cevap:
Evet. Süre başarı durumunuza göre değişiklik gösterebilir ama ortaokulu en erken 1 yılda Açıköğretim Lisesini ise 2 yılda tamamlayabilirsiniz.
20 Mart 2023 tarihine kadar adresinize en yakın halk eğitimi merkezi müdürlüğüne giderek kayıt yaptırabilirisiniz.
Halk Eğitim Merkezleri ve Telefon Numaralarına MEB’in bu internet adresinden ulaşabilirsiniz:
aio.meb.gov.tr/html_files/hem_iletisim.html
İlkokulu bitirdim. Lisede çocuk gelişimi okumak istiyorum dışarıdan ortaokul okumam gereklimi?
Cevap:
Evet, liseye kayıt için ortaokul mezunu olma şartı var. Açıköğretim Ortaokulundan mezun olduktan sonra alacağınız diploma ile Mesleki Açik Öğretim Lisesi Anadolu Meslek Programı Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümüne kayıt olabilirsiniz.
İlkokul üçüncü sınıfı maddi sıkıntıdan dolayı bıraktım ancak okuduğum okuldan kayıtlarım silinmiş, milli eğitim müdürlüğüne gittiğim halde kayıtlarımın mevcut olmadığını belirttiler. Hiç bir kayıdım olmadan nasıl açık öğretime girebilirim yardımınızı rica ederim şimdiden teşekkürler.
Cevap:
Halk Eğitim Merkezine İlkokula hiç gitmemiş gibi kayıt yaptıracaksınız. Okuma yazmanız olduğu için komisyon tarafından doğrudan I. Kademe Seviye Tespit sınavına alınacaksınız ve Okur Yazarlık Belgesi alacaksınız. Okur Yazarlık Belgesine sahip olan Yetişkinler II. Kademe Kurslarına katılmaya hak kazanırlar. Bu kursa okuma yazma bilen ve ilkokulu 3 veya 4. sınıfta terk etmiş, ilkokul diploması olmayan zorunlu ilköğrenim çağı dışına çıkmış kişiler katılabilir. Başarıyla tamamlayanlara II. Kademe Eğitimi Başarı Belgesi verilir. Bu belge ilkokul eğitimine denk sayılır. Ayrıca; bu belgeye sahip olanlar Açık Öğretim Orta Okuluna ve ehliyet alabilmek için sürücü kurslarına kayıt yaptırabilirler.
Kayıt için nüfus cüzdanı ile adresinize en yakın halk eğitimi merkezi müdürlüğüne başvurabilirsiniz.
Halk Eğitim Merkezleri ve Telefon Numaralarına MEB’in bu internet adresinden ulaşabilirsiniz:
aio.meb.gov.tr/html_files/hem_iletisim.html
28 yaşındayım ilk okul 3 terk ne yapmalıyım?
Cevap:
20 Mart 2023 tarihine kadar adresinize en yakın Halk Eğitim Merkezi müdürlüğüne giderek kayıt yaptırmanız gerekiyor. 3. sınıftan itibaren alacağınız dersler sonunda başarılı olursanız ilkokul diploması yerine geçen II. Kademe Eğitimi Başarı Belgesi almaya hak kazanacaksınız. Yaklaşık olarak 1 yıl içerisinde dışarıdan ilkokul mezunu olacaksınız.
Halk Eğitim Merkezleri ve Telefon Numaralarına MEB’in bu internet adresinden ulaşabilirsiniz:
aio.meb.gov.tr/html_files/hem_iletisim.html
7.sınıfa gidiyorum açıktan okuyabilirmiyim?
Cevap: Hayır.
Lise 10’dan terk ettim, nasıl devam edebilirim?
Cevap:
20 Mart 2023 tarihine kadar adresinize en yakın Halk Eğitim Merkezi müdürlüğüne giderek kayıt yaptırmanız gerekiyor.
Halk Eğitim Merkezleri ve Telefon Numaralarına MEB’in bu internet adresinden ulaşabilirsiniz:
aio.meb.gov.tr/html_files/hem_iletisim.html
8. Sınıf da mezun oldum ve okuldan çıktım lise 1e nasıl dışardan yazılabilirim?
Cevap:
20 Mart 2023 tarihi mesai bitimine kadar en yakın Halk Eğitim Merkezine giderek kayıt yaptırmalısınız. (18 yaşın altındakiler velisiyle birlikte gitmesi gerekir)
Halk Eğitim Merkezleri ve Telefon Numaralarına bu internet adresinden bakabilirsiniz:
aio.meb.gov.tr/html_files/hem_iletisim.html
Lise için üç seçeneğiniz bulunmakta bunlar;
Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi (bazı dersleri yüzyüze işlenir) ve Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi (uygun olması halinde yüz yüze eğitim alabilirler)
34 yaşındayım Ortaokul 2 sınıf terkim nasıl dışarıdan okuyabilirim?
Cevap:
Kayıtlar başlamış durumda. Adresinize en yakın Halk Eğitim merkezine giderek kayıt yaptırmanız gerekiyor.
Ayrıntılı bilgilere bu kayıt kılavuzundan ulaşabilirsiniz.
aio.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2023_01/13110453_7.1AcYk_OYretim_Ortaokulu_2022-2023_II._DONEM_YLK_KAYIT_KILAVUZU.pdf
Halk Eğitim Merkezleri ve Telefon Numaralarına bu internet adresinden bakabilirsiniz:
aio.meb.gov.tr/html_files/hem_iletisim.html
İlk okul mezunuyum , yaşım 47 açıktan orta okulu, liseyi, nasıl bitiririm?
Cevap:
Kayıtlar başlamış durumda. Adresinize en yakın Halk Eğitim merkezine giderek kayıt yaptırmanız gerekiyor.
Ayrıntılı bilgilere bu kayıt kılavuzundan ulaşabilirsiniz.
aio.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2023_01/13110453_7.1AcYk_OYretim_Ortaokulu_2022-2023_II._DONEM_YLK_KAYIT_KILAVUZU.pdf
Halk Eğitim Merkezleri ve Telefon Numaralarına bu internet adresinden bakabilirsiniz:
aio.meb.gov.tr/html_files/hem_iletisim.html
7.sınıf 2023 sınavları nasıl olur acaba
Cevap:
2 oturumdan oluşan sınavlarda 3’er dersten sorular çıkmaktadır. Her ders için 20 soru bulunmaktadır ve 150 dakika süre verilir.