Ders Çalışmaya Başlayınca Canım Sıkılıyor Ne Yapmalıyım

Ders çalışmaya başlar başlamaz can sıkıntısı, dikkat dağınıklığı, öğrendiklerini hatırlayamama, bilinen soruları çözememe, sık sık hayallere dalma, çalışma masasında başka işler yapma gibi sorunlar yaşayan öğrenciler bir takım düzenlemelerle bu sorunlar ortadan kalkabilir.

Tüm bu sıkıntı verici şeylerin nedenleri;
Çalışınca bile başaramama duygusu
Aşırı gerilim stres, ana fikri anlamadan okuma
Aynı anda birden çok işi yapmaya çalışma, ders çalışırken televizyon seyretme, şarkı dinleme yada sohbet etme
Ders çalışma alışkanlığının olmaması
Ergenlik dönemi sorunları ya da çeşitli sağlık sorunları
Ev aile okul çevrede karşılaşılan çeşitli sorunlar
Gürültülü ortamlar
Gerçek bir hedefin olmaması
Kontrol edilemeyen iç ses
Negatif düşünceler kendini aşağıda görme vs. olumsuz düşünceler

Bu sorunları çözmek için; Önce hangi tür sorunlar çalışmanızı engelliyor, bu tespit edip, çözüm yolları bulmanız gerekiyor. Sorun olmadığını sadece derse kendinizi veremediğinizi düşündüğünüz için çalışamıyorsanız kendinize inanarak kendinizi en iyi şekilde yönetmelisiniz.

Derslere odaklanmayı sağlamak için kesin amaç belirlenmeli amaç belirlendikten sonra bunlar bir kağıda yazılıp altına imza atılmalıdır. Örneğin, teşekkür ya da takdir alacağım, okul birincisi olacağım, mühendis olacağım, öğretmen olacağım gibi.

Kararlı olunmalı, çalışma yaparken çeşitlendirilmeli, ders çalışması planlanmalı, kendine randevu verilmeli ve yeteri kadar dinlenme molasıyla bitkinlik önlenmeli, duygusal sorunlar çözülmeli ve kendini bu işi başaracağına inandırmalı.

Hedefimizi çalışma odamıza asarak sorumluluğunu taşımalıyız.

Kararlılık odaklanmayı artıracaktır.

Her dersin çalışma tekniği farklıdır. Hatta bir kişi sabah, öğle, akşam, gece farklı çalışma metotları uygulayarak başarılı olabilir.

Okuma, yazma, dinleme, fotoğraflar, inceleme, farklı açılardan bakabilme, bütün olarak, parça olarak, çalışma, seyretme, yorumlama, programlama, grup halinde çalışma, ziyaretler gibi farklı çalışma teknikleri başarıyı artıracaktır.

Planlı çalışmak için; Günlük, Haftalık, Aylık ve Yıllık Planlar yapılmalıdır.

Genellikle ilk sıkıntı duyulan şey derstir. Bu nedenle dersi kendinize sevdirmeli veya dersi seveceğiniz şekilde çalışmalısınız. Çalışmak istediğiniz ders size sıkıcı geliyorsa mola tekniklerini kullanmanız gerekir. Ders sırasında çok yüksek sesli olmayacak şekilde sözsüz enstrümental müzikler dinleyebilirsiniz.


Soru Sorun