2024 Üniversite Başvuruları Başvuru Tarihi Ne Zaman Bitiyor
2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuruları; ÖSYM Başvuru Merkezleri ile, ÖSYM internet sitesi ve ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması üzerinden yapılabilecek.
Başvuru tarihleri:
Geç başvuru günleri: 5 Mart 2024 Salı gününden 7 Mart 2024 Perşembe gününe kadar.
2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavına (2024-YKS) kimler başvurabilir?
Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri, yurt dışı okullar) son sınıfında öğrenci olanlar ile bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar belirtiler tarihler arasında sınava başvurabilirler.
ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi şifresi olmayan adaylar, 2024-YKS’ye başvuru yapabilirler mi?
Fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı edinmiş olan adaylar, e-Devlet şifreleriyle ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine giriş yapabilir ve e-Devlet İle Kayıt Ol tuşuyla ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine kayıt olabilirler. Kayıt olduktan sonra şifre olmaksızın sınava başvurularını çevrimiçi yapabilirler.
ÖSYM Başvuru Merkezlerine gitmeden 2024-YKS’ye başvuru yapmak mümkün mü?
Fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ve e-Devlet şifresi olan adaylar, başvuru merkezlerine gitmeden ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine çevrimiçi kayıt yaptırarak sınavlara başvuru gerçekleştirebilir.
ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde güncel fotoğrafı olmayan adaylar 2024-YKS’ye başvuru yapabilirler mi?
Fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı edinmiş olan adaylar, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemindeki güncel olmayan fotoğraflarını “Fotoğraf Bilgilerim” bölümündeki T.C. Kimlik Kartı Fotoğrafımı Kullan butonundan güncelleyebileceklerdir. Fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı olmayan adayların başvuru merkezlerine giderek fotoğraf işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekir
ÖSYM Mobil uygulamasından 2024-YKS başvurusu yapılabilir mi?
2024 YKS adayları, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi mobil uygulaması üzerinden sınav başvurularını gerçekleştirebilirler.
2024-YDT hangi dillerde yapılacaktır?
Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır. Yabancı dil oturumunda her dil için ayrı bir soru kitapçığı bulunacaktır. Sınavda adaya, başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir.
2024-YKS’de hangi testler yer alacaktır?
2024-TYT : Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır.
2024-AYT : Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi, Sosyal Bilimler-2 Testi, Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır.
2024-YDT : Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça testleri yer almaktadır.
Sınav salonundan ne zaman çıkabilirim?
Salonda sınav evrakı dağıtıldıktan sonra adayların; TYT’de sınav süresinin ilk 120 dakikası, AYT’de sınav süresinin ilk 135 dakikası, YDT’de sınav süresinin ilk 90 dakikası tamamlanmadan ve sınavın son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk etmeleri, sınav sırasında kısa bir süre için bile olsa (tuvalete gitmek dâhil) sınav salonundan çıkmaları yasaktır.
Ham puan (adayın net sayısı) nasıl hesaplanır?
Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenir, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan (adayın net sayısı) bulunur.
2024-TYT puanının, 2024-YKS puan türlerinin (SAY, SÖZ, EA, DİL) hesaplanmasındaki katkısı hangi oranda olacaktır? TYT’nin katkısı % 40’dır.
OBP puanı nasıl hesaplanmaktadır?
Ortaöğretimde 100 üzerinden alınan diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülür. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan adayların diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınır. Böylece 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, 100 olan en yüksek diploma notu için de OBP 500 olacaktır.
Yerleştirme puanları hesaplanırken OBP’nin katkısı ne olacaktır?
OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenip yerleştirme puanları hesaplanacaktır.
Geçen yıl puanımla merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirildim ve kayıt yaptırdım. Bu yıl sınava girersem OBP’nin çarpılacağı katsayılarda bir değişiklik olacak mı?
Evet. Bir önceki yıl bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür.
YKS’de baraj puan var mı?
Hayır. TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT puanının hesaplanmış olması yeterlidir. SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için adayın ilgili puan türünde puanının hesaplanmış olması yeterlidir.
TYT, SAY, SÖZ, EA veya DİL puanlarının hesaplanmasında 150 veya 180 baraj puanı yoktur.
2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2024-YKS), Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olarak uygulanacaktır.